Production optics – rödpunktssikte pistol

Inledning

Rödpunktssikte eller mini-rödpunkt har under de senaste åren snabbt vuxit i popularitet, och i det senaste på pistol. Första gången jag kom i kontakt med denna teknik var någon gång under slutet av nittiotalet.

Då kallades dessa för spegelreflexsikten, en teknik som först såg dagens ljus redan vid sekelskiftet. https://en.wikipedia.org/wiki/Reflector_sight

Principen är i dag snarlik men oerhört förfinad och förminskad. Detta har lett fram till att det idag finns en uppsjö med miniatyr rödpunktssikten, lätta och precisa, avsedda för montering på fäste för gevär eller pistol men också direkt på pistolmantel.

Att skjuta med rödpunktssikte

Hur är det att skjuta med rödpunktssikte på pistol?

Min uppfattning är att man har möjlighet att vara mer precis i målet vid val av riktpunkt, åtminstone jämfört med normala sikte och korn på en pistol. Givetvis spelar punktens storlek, eller MOA roll. Här kan du läsa mer.

Närvaro

Det är också lättare att se mer av målet i relation till din riktpunkt. Ökad närvaro/synfält.

Jag skjuter själv ledigt med båda mina ögon öppna, oavsett om det är korn och sikte eller rödpunkt.

Flera av mina kunder och bekanta som normalt sett skjuter med ett öga stängt eller delvis slutet, upplever efter ett tag med rödpunkt att de hellre skjuter med båda ögon öppna, till och med övergår vissa till att skjuta på samma sätt med korn och sikte.

Parallaxfri

Rödpunktssikten är parallaxfria, punkten och kärnlinjen bär på målet även om du inte centrerat punkten i ditt rödpunktssiktes ”fönster” Klicka på bilden nedan för några skott genom linsen på ett rödpunktssikte.

 

Är rödpunkten svår att hitta?

Att snabbt lägga an och hitta sin punkt på målet kan vara ovant till en början, det ställer krav på dig som skytt att vara konsekvent i hur du lägger an, särskilt med pistol, då kroppens stödpunkter mot vapnet är få. I mer komplexa skjutställningar/positioner kan det vara en utmaning i början.

Hur monterar jag rödpunkt på min pistolmantel?

Det finns flera lösningar för att montera ett rödpunktssikte på en pistolmantel, med hjälp av adapterdelar som helt eller delvis fäster in i siktesspåret, laxfoten på din pistol.

Adapterplattor för rödpunktssikten som är specifika både för sikte och pistol, märkesspecifika men också universalmontage.

Min uppfattning om dessa är att de oftast är högkvalitativa lösningar och rätt monterade skottfasta för tusentals skott.

Men den bästa lösningen för montering av rödpunktssikte är absolut pistoler förberedda från fabrik för montering. T.ex. MOS (Modular Optic System) utförande från Glock, eller OR (Optics Ready) utföranden från CZ.

Gärna i kombination med förhöjda korn och sikten, inte för det är ett måste, men det är trevligt att veta att ett reserv alternativ finns.

Det kan också underlätta till en början för att snabbt konstatera och rätta till om vapnet riktas högt/lågt /skevt och man inte ser rödpunkten. Extra referenspunkter på pistolen.

Att välja

MOA-punktstorlek

Ett tidigt första val som du måste göra är vilken storlek eller MOA som passar dig. Detta är väldigt individuellt, och svårt att guida. Men min uppfattning till pistol är 4-8MOA, min uppfattning ör en kompromiss av enkelhet att snabbt hitta punkten och hur stabil jag känner mig med rödpunkten i målet.

En mindre punkt kan upplevas rörligare i målet och svårare att hitta i linsen på siktet. Men jag ser knappt någon skillnad på 3,25MOA och 4MOA, inte heller på 6MOA och 8MOA.

Så mitt tips är – prova med någon som har en rödpunkt monterad.

Automatisk eller manuell?

Rödpunktens styrka är viktig, i mer dunkla förhållanden kan en rödpunkt ”blomma ut” ordentligt i siktets lins och riktarbetet försvåras eller blir omöjligt. Så väljer man en rödpunkt med automatiskjustering, så är det viktigt att den i princip momentan justerar sig efter omgivande ljus. Testa genom att hålla handen över siktet och se hur snabbt punktens styrka anpassar sig.

Jag trivs personligen bra med en manuellt justerbar styrka av punkten, vid behov kan den ställas svagt och ger intryck av att vara något mindre, t.ex. vid skott på längre håll mot små mål.

Glas- eller polykarbonatlins (Plast)?

Polykarbonatlinser är populära och har fördelar vad det gäller att tåla chockbelastningar utan att splittras. De repar dock mycket lättare än glaslins, och kräver aktsamhet och försiktigt linsvård för att inte repas. Repas de svårt kan de bli obrukbara pga. av att rödpunkten ”blommar ut” i den repiga polykarbonatlinsen. Eller att ögat när fokuserar på en repig linsyta istället för rödpunkten och målet.

Jag förespråkar absolut glaslins i en rejäl tålig infattning, har aldrig erfarit eller hört talas om en glaslins som gått sönder under normala användningsförhållanden.

Glaslins är ofta dyrare än polykarbonat varianter, men inte alltid.

Tålighet

Rödpunktssikten för pistol är elektronik, finmekanik och optik. Min uppfattning är att skottpåverkan sällan eller aldrig orsakar felfunktioner.

Däremot vill jag rekommendera rödpunktsikten med väderskyddad eller vattentät elektronik, alternativet är givetvis skyddshuv samt inte utsätta sitt rödpunktssikte för timmar av hällregn.

Korrekt monterat, rätt skruvlängd, rätt adapter är långt mycket viktigare för tusentalstimmar av felfri funktion.

Tålighet för slag, tex slå i kuliss med sitt rödpunktsikte eller tappa sitt vapen i golvet varierar kraftigt mellan de olika fabrikaten. Vissa rödpunktssikten kan tyvärr ta skada andra modeller är i princip oförstörbara.

Aaron på Sage Dynamics har utsatt fler modeller och fabrikat för ”torture-tests”. Är du nyfiken kan du se mer här, både roligt och intressant.

Sage Dynamics Youtube

Vad tål Trijicon RMR?

Glöm inte heller att fiber i ditt korn också kan gå sönder, samt de gånger ditt vanliga sikte tappat ställskruvar/låsskruvar eller påverkats i position, och hur det kan se ut vid yttre påverkan, slag mm.

Att montera

Har du inte en pistol i MOS eller OR utförande med flera olika medföljande monteringsplattor behöver du välja en monteringslösning som passar ditt vapen och ditt val av rödpunkt. Det finns fler modeller av universalmontage och ofta montage från rödpunktstillverkaren, men helt enkelt är det inte.

Marknadens mest populära rödpunktssikten har minst fyra varianter av monteringsspecifikation, eller fotavtryck.

Detta är tyvärr under ständig utveckling, nedan är en nulägesbeskrivning av vilket fotavtryck som är gäller för montering av olika rödpunktssikten.

De fyra som sätter standarden är Docter, Vortex Razor, Optima/JP/Shield samt Trijicon

Det innebär följande översikt:

FabrikatModellFotavtryck
BurrisFastfireDocter
C-MoreRTSVortex Razor
C-MoreSTSVortex Razor
C-MoreSTS2Vortex Razor
DocterALLADocter
JPALLAOptima/JP/Shield
LeupoldDelta PointOptima/JP/Shield
OptimaALLAOptima/JP/Shield
RedfieldAcceleratorOptima/JP/Shield
ShieldRMS/SMSOptima/JP/Shield
TrijiconRMRTrijicon
TrijiconTRD (Red Dot)Optima/JP/Shield
VortexRazorVortex Razor
VortexVenomDocter
VortexViperDocter

Det finns montage för i princip alla pistoler med laxfot/siktesskåra, en del är bara svårare att få tag i.

Kombinationer med montage och sikte för de populäraste rödpunktssiktena och pistolerna brukar var enkelt.

Tex. Glock, CZ Shadow 1 och 2, Sig Sauer, 1911&2011 kloner. Kontakta mig, så guidar jag dig gärna.

CZ Shadow 2, Shield RMS
CZ Sahdow 2 med Shield RMS monterat

Kvalitet och prislägen

Vad gäller rödpunkssikten för pistol så tycker jag att den gamla sanningen ”du får vad du betalar för” gör sig gällande.

Vill du ”prova på” och du har en mindre budget så finns det många märkes alternativ i prisspannet 2800:- till 4200:-, exkluderat kostnaden för montage. Men det är först i de högre prislägena sikten med reptålig glaslins i en slagfast infattning, och väderskyddad elektronik återfinns.

Mitt erbjudande

Jag lagerhåller och tillhandahåller för snabb leverans rödpunktssikten och montage i flera prislägen, montage för populära IPSC pistoler är oftast i lager.

Jag har med framgång kunnat guida och stötta i lite mer ovanliga kombinationer av vapen och val av rödpunkt och montage.

Du är välkommen att kontakta mig med dina frågor, så skall jag göra mitt bästa för att guida dig.

Mvh

//Anders

Ipscbutiken.se

2 svar

  1. Tjena! Har du ett lågt optikfäste till Tangfoglio stock2? Trijicon rmr eller till Shield? Sugen på att köra produktion optics men jag vill inte ha så högt fäste. Finns det möjlighet att fräsa ner manteln någonstans?

Lämna ett svar